• Best in Show 2xCAC + CACIB 31 August - 1 Septembrie 2019 Techirghiol

    Best in Show 2xCAC + CACIB 31 August - 1 Septembrie 2019 Techirghiol

  • Best in Show 2xCAC + 2xCACIB 22-23 Iunie 2019 Bucuresti

    Best in Show 2xCAC + 2xCACIB 22-23 Iunie 2019 Bucuresti

  • 1
  • 2

Program cu publicul

Marti, Miercuri si Joi

15:30-19:00

cu programare la 0787698786

Tarife 2021

Ca urmare a noilor hotarari luate de Consiliul Director al AChR va anuntam ca noile preturi pentru eliberare de pedigree Reg. A si B (carnet de performanta inclus) pentru cainii ce provin din parinti nearbitrati, parinti cu arbitraje insuficiente sau parinti care nu au drept de reproductie conform Regulamentului de Crestere art. 1 pct. C, D si E la suma de 470 lei si eliberarea de pedigree export pentru cainii ce provin din parinti nearbitrati, parinti cu arbitraje insuficiente sau parinti care nu au drept de reproductie conform Regulamentului de Crestere art. 1 pct. C, D si E la suma de 820 lei. Restul tarifelor raman momentan nemodificate.

“CUM SCOT PEDIGREE LA PUI” sau mai exact ce este “DECLARATIA DE MONTA SI FATARE”

Dv ne intrebati, noi, ASOCIATIA CHINOLOGICA METROPOLITANA BUCURESTI, va raspundem:
“CUM SCOT PEDIGREE LA PUI” sau mai exact ce este “DECLARATIA DE MONTA SI FATARE”
 
Avem mai multe materiale scrise la NOTES dar deducem din dialogurile cu dv ca este nevoie si de acest nou metarial ca sa va putem explica pas cu pas ce trebuie sa faceti ca sa nu lasati puii pe care ii aduceti pe lume “orfani” si astfel sa nu fie “proscrisi” (sa nu se poata imperechea si sa fie sterilizati conform legilor statului roman, sa evitam incesturile si alte problem grave de sanatate, caracter si temperament care se transmit prin imperecherile necontrolate, haotice ori neavind evidenta lor prin existenta acestui pedigree – act de origine oficial, nu putem sa facem selectie si ameliorare). Explicatiile pe care le dam, argumentele, vizeaza direct dialogurile pe care noi le purtam cu cei ce ne contacteaza.
 
S-o luam pe rind.
 
Pentru ca puii fatati de o catea sa aiba pedigree trebuie ca ambii parinti sa fie de rasa pura ceea ce inseamna OBLIGATORIU CU PEDIGREE, indiferent daca este pedigree A, B, C sau au fost sau nu la expozitiile chinologice de frumusete pentru dobindirea acelor minime calificative necesare obtinerii “dreptului de monta”. Parintii trebuie sa fie din aceeasi rasa si TALIE, TIP PAR (pe scurt: nu imperechem un caniche pitic cu unul urias. Da, se pot imperechea varietatile de talie, par si culoare ale unei rase, varietati care primesc titlul CACIB separat la expozitiile chinologice de frumusete, dar doar cu memoriu explicativ aprobat de catre Responsabilul Chinotehnic ACHR, Dl Lokodi Csaba Zsolt, inaintea efectuarii montei. Des se imperechereaza anumite talii la Teckel sau la Caniche - cunoscut si sub numele de Poodle). Pe site ul www.fci.be gasiti totul despre rasele de caini, aproape 370 de rase impartite in 10 grupe FCI, ca sa cititi despre varietati de talie, culoare, par.
 
Daca parintii au “drept de monta” adica masculii cel putin 2 calificative de “Excelent” si femelele cel putin 2 calificative de “Forte bine”, asa cum veti gasi pe site ul nostru www.achmb.com la SERVICII, un pedigree de pui costa doar 70 lei.
 
Cu cit parintii au mai multe arbitraje, teste de sanatate, examene de munca (la rasele care necesita), cu atit aveti mai mare probabilitatea ca puiul ales sa fie si frumos si destept si sanatos adica partenerul ideal pentru dv, minte, trup si suflet si dovada ca acel crescator este responsabil si merita investitia dv.
 
Daca parintii NU au acel “drept de monta” amintit mai sus (nu au fost deloc la expozitii sau au fost si nu au reusit sa obtina – ideal ar trebui sterilizati, sau au fost doar o data) tot eliberam pedigreele puilor “din parinti nearbitrati” dar in aceasta situatie un pedigree costa 470 lei si se va scrie la genitor / genitori “nearbitrat” sau “insuficient arbitrat” (dupa caz) si in romana si in engleza si asa ramine si peste generatii. Totul gasiti pe site ul nostru www.achmb.com la SERVICII.
 
TATAL PUILOR:
 
Trebuie sa aiba pedigree (ideal) de tip A (cu ascendenta completa) dar poate sa fie si de tip B (ascendenta incompleta) sau de tip C (fara ascendenta, nu se mai elibereaza din 1 ian 2018 la nici o rasa inafara de rasele de ciobanesc romanesc si copoi ardelenesc). Bine ar fi este sa aiba mai mult decit dreptul de monta, examene de lucru (daca necesita rasa), teste de sanatate (cel mai des se fac testele de displazie dar este bine sa avem si testele de ochi si de inima), un pedigree puternic cu linii de singe atent selectate si ameliorate. Astfel el sa aiba ce sa transmita puilor sai. Trebuie sa aiba caracter si temperament si asa deducem si dragostea si respectul stapinului sau.
 
Daca stapinul sau este cetatean roman atunci obligatoriu trebuie sa fie membru intr-o asociatie chinologica teritoriala sau clubul de specialitate, membre ACHR, asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Membri”. Nu lucram decit cu membri ACHR asa ca daca stapinul tatalui puilor nu este membru cu cotizatia achitata pe acel an, nu se pot procesa pedigreele puilor! Tatal puilor poate avea pedigree romanesc eliberat de catre ACHR – COR dar poate avea si “pedigree de export” in cazul in care a fost importat. Daca are pedigree de export atunci obligatoriu trebuie “nostrificat” acel pedigree altfel nu se pot inregistra si elibera pedigreele puilor sai. Nu este un moft ci o necessitate impusa de Federatia Chinologica Internationala prin care ne asiguram de veridicitatea acelui pedigree si oficializarea celor inscrise in el.
 
Daca stapinul nu este cetatean roman atunci si cainele sau trebuie sa aiba pedigree eliberat de asociatia chinologica nationala din acea tara (www.fci.be la MEMBERS) si obligatoriu se completeaza la data montei “CONFIRMATION OF MATING” sau “ATESTATUL DE MONTA” asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Formulare”. Doar “Declaratia de monta si fatare” NU este de ajuns pentru inregistrarea cuibului si eliberarea pedigreelor puilor in aceasta situatie. La data montei mai trebuie copie lizibila dupa pedigriul tatalui, arbitraje, examene de munca, diplome de campion, teste de sanatate etc, tot ce are acesta si trebuie notat in “Declaratia de monta si fatare”.
 
MAMA PUILOR:
 
Trebuie sa aiba pedigree de tip A (cu ascendenta completa) dar poate sa fie si de tip B (ascendenta incompleta) sau de tip C (fara ascendenta, nu se mai elibereaza din 1 ian 2018 la nici o rasa inafara de rasele de ciobanesc romanesc si copoi ardelenesc). Bine ar fi sa aiba mai mult decit “dreptul de monta”, exameme de lucru (daca are rasa), teste de sanatate (cel mai des se fac testele de displazie dar este bine sa avem si testele de ochi si de inima), un pedigree puternic cu linii de singe atent selectate si ameliorate, care sa aiba ce sa transmita puilor sai. Caracter si temperament, dragoste si respect din partea stapinului sau numit crescator al puilor. Virsta minima de imperechere a femelei este de 14 luni si maxim 8 ani, conform regulamentului chinologic romanesc.
 
Stapinul sau (numit CRESCATOR) este obligatoriu cetatean roman sau are rezidenta in Romania. Este obligatoriu membru al asociatiei noastre daca vrea sa elibereze pedigreele prin noi si cu cotizatia anuala achitata. Mama puilor poate avea pedigree romanesc eliberat de catre ACHR – COR dar poate avea si “pedigree de export” in cazul in care a fost importata. Daca are pedigree de export atunci obligatoriu trebuie “nostrificat” acel pedigree altfel nu se pot inregistra si elibera pedigreele puilor sai. Nu este un moft ci o necesitate impusa de Federatia Chinologica Internationala prin care ne asiguram de veridicitatea acelui pedigree si oficializarea datelor inscrise in el. Procedeu obligatoriu si pentru femelele inchiriate sau cele aflate in coproprietate cu un cetatean strain, fara pedigree de export pe care sa-l nostrificam nu putem inregistra cuibul si automat nu eliberam pedigreele puilor.
 
Pentru montele facute in straintate sau stapinul tatalui puilor este cetetean strain si locuieste temporar in Romania fara rezidenta atunci se completeaza la data montei “CONFIRMATION OF MATING” sau “ATESTATUL DE MONTA” asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Formulare” trecindu-se adresa din tara sa de origine. Doar Declaratia de monta si fatare NU este de ajuns pentru inregistrarea cuibului si eliberarea pedigreelor puilor. La data montei mai trebuie copie lizibila dupa pedigriul tatalui, arbitraje, examene de munca, diplome de campion, teste de sanatate etc, tot ce are acesta si trebuie notat in “Declaratia de monta si fatare”.
 
La maxim 3 luni de la data fatarii puilor, dupa ce acestia au fost deparazitati, vaccinati, microcipati la veterinar, crescatorul (proprietarul mamei puilor, fie ca detine sau nu afix de crescator – nu este obligatoriu acest afix sau impropriu denumit “nume de canisa”) trebuie sa vina la noi la asociatie (sau sa trimita pe email cum procedam in perioada de “stare de urgenta” si “stare de alerta” din cauza Covid) cu urmatoarele documente:
 
DECLARATIA DE MONTA SI FATARE ce se poate descarca de pe site ul www.ach.ro la FORMULARE si de pe site ul nostru www.achmb.com.
 
Crescatorul completeaza RASA precizind VARIETATEA (de exemplu Cioabanescul German cu par scurt NU are voie sa se imperecheze cu Ciobanescul German cu par lung dar din 2 Ciobanesti germani cu par scurt se pot naste pui cu par lung), data de monta si data de fatare, numarul de pui pe sexe, numarul celor ce s-au nascut si al celor care ramin vii si viabili.
 
Urmeaza paragraful TATALUI PUILOR ce se completeaza direct de catre proprietarul sau si se semneaza in original cu exceptia montelor facute in straintate care au acel “Atestat de monta” sau “Confirmation of mating”. Datele ce se trec trebuie sa fie complete si corecte, insotite de copii ale tuturor deocumentelor. Daca nu se trece tot palmaresul inclusiv testele de sanatate si examenele de lucru atunci ele nu vor fi tehnoredactate in pedigreelor puilor. Conteaza ce are cainele cistigat sau atestat la data inregistrarii fatarii.
 
Urmatorul paragraf este al MAMEI PUILOR ce se completeaza direct de catre proprietarul sau numit oficial CRESCATOR al puilor si se semneaza in original. Va reamintim ca pentru montele facute in straintate este nevoie de acel “Atestat de monta” sau “Confirmation of mating” asa cum va rugam sa recititi informatiile de mai sus. Datele ce se trec trebuie sa fie complete si corecte, insotite de copii ale tuturor deocumentelor. Daca nu se trece tot palmaresul inclusiv testele de sanatate si examenele de lucru atunci ele nu vor fi tehnoredactate in pedigreelor puilor. Conteaza ce are femela cistigat sau atestat la data inregistrarii fatarii. Daca stapinul sau, crescatorul, nu are afix de crescator dar doreste sa foloseasca afixul unui alt crescator, se poate doar cu Declaratie de coproprietate completata si semnata de catre crescatorul ce detine official acel afix de crescator.
 
Pe pagina a doua a DECLARATIEI DE MONTA SI FATARE se incepe cu afixul de crescator, daca exista, va reamintim ca nu este nevoie de el pentru eliberarea pedigreelor puilor. Afixul de crescator este un nume de familie pe care il vor purta toti puii fatati de femelele acelui crescator. Nu inseamna nici confirmarea calitatii montei sau a seriozitatii sale, NU.
Apoi se trec puii, numele lor trebuie obligatoriu sa inceapa cu aceeasi litera urmarind alfabetul. Daca este primul cuib al acelui crescator atunci este litera A si tot asa. Deci nu al acelei femele ci al acelui crescator (fie ca are sau nu afix de crescator, ne repetam). Mai intai se noteaza masculii pui si apoi femelele pui. Legat de numele puilor va sfatuim sa folositi nume mai rar intilnite sau definitii ale unor calitati ale puilor, substantive nominale compuse de exemplu “Adam jucausul”, “Take me to the moon and back”, “Breathtaking” sau “Love me tender”. Vedeti ca folosim ca exemplu limba ce se utilizeaza cel mai des dar asta nu inseamna ca nu puteti folosi ce limba vreti dv cu conditia ca nici un cuvint sa nu se repete la ceilalti pui din cuib. Tineti cont ca fiecare stapin al puilor dv isi va boteza acasa puiul cum vrea el si avem dese conflictele verbale cu ei, stapinii, nefiind multumiti de numele trecut in pedigree si care NU se mai poate modifica sau completat sub nici o forma. Asa ca mare atentie la botezarea puilor tocmai pentru ca ii iubim si respectam. Orice greseala a crescatorului (de sex, culoarea puiului, tip par etc) se corecteaza achitindu-se contravaloarea precizata pe site ul nostru. Daca insa este greseala de tiparire atunci corectarea se face gratuit asa cum este si normal.
 
In coloana cu microcipul ideal este sa se lipeasca acel actipild pe care il primim de la veterinar. Dar daca nu mai exista atunci se scrie corect si complet numarul de microcip pentru fiecare pui (are 15 cifre si incepe obligatoriu cu 642, codul de tara).
 
Daca nu exista insa proprietari la pui in momentul depunerii documentelor necesare eliberarii pedigreelor puilor, se lasa liber, nu se completeaza acel spatiu, urmind ca noi, asociatia, sa completam ulterior, dupa eliberarea pedigriului, cu datele stapinului puiului respectiv, la cererea crescatorului.
Puii pot avea pedigree “intern” valabil doar pe teritoriul Romaniei (regula FCI) dar si pedigree de export ce se elibereaza direct pe numele si cu adresa stapinului - cetatean strain, altfel acesta nu va putea inregistra cainele in tara sa. Daca deja s-a eliberat pedigriul romanesc atunci acesta se returneaza si ce solicita pedigree de export fie de catre crescator fie de catre stapinul in cauza.
 
Cu cit se depun mai repede documentele pentru eliberarea pedigreelor, cu atit puii vor avea pedigreele la data instrainarii lor. Daca insa pedigreele puilor sunt in curs de eliberare la data instrainarii puilor atunci obligatoriu crescatorul trebuie sa completeze CONVENTIA DE CESIUNE in dublu exemplar cu fiecare proprietar in parte, asa cum va rugam sa cititi in NOTES ul nostru anterior.
 
Nu ne dorim decit sa reproducem responsabil, sa iubim responsabil, se mentinem puritatea raselor invatind sa selectam si sa amelioram astfel incit sa avem pui din ce in ce mai frumosi si mai sanatosi si mai destepti. Si impreuna (crescator, proprietar, veterinar, dresor, frizer canin) sa avem cu adevarat calitate si performanta. Cainele atit de mult dorit, pentru cit mai multi ani fericiti si sanatosi!
 
Din dragoste responsabila pentru Caini!

S.O.S. ACHIZITIONAREA UNUI PUI DE CAINE!

Dv ne intrebati, noi va raspundem: “Ce rasa imi recomandati? Cum aleg un pui?” sunt citeva din intrebarile la care am raspundem cu drag, daca suntem intrebati inainte de achizitionarea unui pui de caine de rasa, obligatoriu cu pedigree. Si nu uitati ca pedigriul nu este un moft, este o necesitate si daca acel pui nu are pedigree atunci el trebuie ADOPTAT si nu cumparat.
 
Inainte de a lua un caine de rasa cu pedigree este bine sa stiti cit mai multe despre acea rasa si sa va alegeti exemplarul canin care vi se potriveste pentru cit mai multi ani fericiti si sanatosi. Faceti o sedinta in familie, cu toti membri familiei si cadeti de comun acord asupra rasei si sexului puiului. Cautati referinte despre acei crescatori, despre cainii lor, intrebati unde sunt membri (la ce asociatie chinologica teritoriala sau cluburi nationale) si foarte important este sa completati CONVENTIA DE CESIUNE (www.ach.ro la Formulare). Pe acelasi site dar la MEMBRI gasiti toate asociatiile chinologice teritoriale si cluburile nationale de specialitate.
 
Pe spatele acestui formular foarte important numit “Conventia de Cesiune” treceti intelegerile pe care le aveti cu crescatorul: daca este pui de “breeding si show”, daca este “pet quality” (adica este rasa pura, are pedigree, dar nu se va reproduce si va fi sterilizat), daca la maturitate (in urma testelor de specialitate)se dovedeste a avea o boala sau alta ce primiti inapoi etc. Ideal este sa cumparati doar pui de rasa cu pedigree din parinti arbitrati, cu teste de sanatate si acolo unde este cazul sa aiba si examene de lucru. Daca unul din parinti sau ambii sunt nearbitrati, da, se elibereaza pedigreele puilor dar va recomandam sa si verificati de ce nu sunt arbitrati parintii intrucit acestia pot avea defecte grave raportat la cerintele chinologice (standard, descries pe www.fci.be) si atunci in mod normal ei sunt exclusi de la reproductie.
 
Cind va alegeti puiul mai intai studiati PARINTII: aspect exterior (fenotip), character si temperament. Alegeti puiul cu ajutorul unui dresor atestat si neaparat cu un medic veterinar de incredere care sa examineze puiul sis a-l declare clinic sanatos. Daca il alageti doar cu inima sau “cu ochiul”, pentru c-a venit la dv sau va placut cum arata, atunci va asumati sa nu fie companionul pe care vi l-ati dorit sau vi se potriveste cu adevarat.
 
Medicul veterinar chiar daca vine cu dv sau va duceti la clinica veterinara cu crescatorul, trebuie sa examineze cu atentie puiul de la virful nasului si pina la virful cozii (inclusive testicule – sa fie ambele coborite complet in scrotum). Dresorul care ar trebui sa vina sa va ajute in alegerea puiului obligatoriu trebuie sa va cunoasca personal si astfel sa va indrume catre nevoile si necesitatile reale ale dv.
 
Foarte important este sa ne cereti sfatul inainte de achizitionarea unui pui si nu dupa ce ati facut acest pas. Si nu, nu avem cum sa va recomandam noi o rasa si va vom explica de ce. Sunt aproape 370 de rase de caini de diferite talii si tipuri de par, culori, cu caractere si temperamente diferite, modalitati de crestete, educare, dezvoltare diferite, nevoi diferite. Asa ca este imposibil de recomandat o rasa sau alta intrucit … nu va cunoastem ca personalitate, dispozitie fizica etc. Aici, pe pagina de facebook, la POZE gasiti materiale de prezentare a tuturor celor 10 Grupe de rase de caini, conform Nomenclatorului Federatiei Chinologice Internationale. Si la NOTES gasiti materiale pentru educatia chinologica.
Va rugam sa va uitati la FOTOGRAFII si la CLIPURI VIDEO, special postate pentru dumneavoastra.
Va dorim mult succes!
 

S.O.S. DRESORII (din Bucuresti si nu numai)!

Din ce in ce mai des suntem sunati de proprietari de caini ce si-au dat (dus) cainii la dresaj la diversi asa zisi dresori, din mare nefericire majoritatea NU sunt atestati de ACHR - CDC si NU au dreptul sa se joace cu mintea si viata (in principiu) a unui caine! Priviti dresajul cu RESPONSABILITATE, dragi stapini, daca tot doriti ce este mai bun si bine pentru cainii vostri! Apelati la INSTRUCTORII DE DRESAJ CANIN ATESTATI DE ACHR - CDC, la SCOLILE DE DRESAJ IN CARE ACTIVEAZA PROFESIONISTI! Ginditi-va ca lasindu-va pe mina necunoscatorilor ce-si aroga titulatura de dresori, niste impostori pina la urma, va putetiu distruge cainele pe viata ... dresajul unui caine este ca si scoala pentru copii! Se incepe cu clase premergatoare, gradinita, scoala primara, gimnaziu, liceu, facultate. Totul se face graduat, plecind de la SOCIALIZARE, comenzi simple, tehnici bazate pe limbajul trupului, motivatii reale cu rol stimulativ etc. Nu va mai lasati mintiti si pacaliti de toti acesti indivizi ce-si zic dresori, pe banii si mai ales pe sanatatea psihica a cainelui dv ... Invatati sa va dresati cainii plecind de la o alegere a rasei si individului din carul rasei care sa vi se potriveasca si sa va satisfaca nevoile emotionale toata viata, un caine care sa va completeze si care sa va aduca bucuria de viata in familie ... LISTA CU INSTRUCTORII DE DRESAJ CANIN ATESTATI ACHR - CDC o gasiti pe siteul http://www.ach.ro/instructori-dresaj.html

Cereri referinte celor la ale caror servicii apelati, informati-va! Sta la indemina dv!
Apelati la scolile de dresaj cu rezultate reale in competitiile de specialitate, dovada profesionalismului in ARTA DRESAJULUI!

 
 

ASOCIATIA CHINOLOGICA METROPOLITANA BUCURESTI, pe toată perioada stării de alertă din România, își menține programul cu publicul PREPONDERENT ON LINE prin email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., messenger (pe două pagini de facebook: Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti si Bucharest Dog Shows), telefon 0787698786.

In sediul asociației au voie sa vina doar proprietarii câinilor FARA PEDIGREE ce necesita eliberarea ADEVERINTELOR PENTRU POLITIE cf OUG 55/2002 republicată, pentru care trebuie noi sa citim microcipul si sa evaluăm după aspectul exterior al câinelui (după fenotip) încadrarea acestuia într-una din cele două grupe de câini periculoși sau cu potențial agresiv. DOAR CU PROGRAMARE in prealabil. Va reamintim ca adresa din buletin a stăpînului înregistrat si in RECS, trebuie sa fie din București, Ilfov, Teleorman. Rugam respectarea cu strictete a prevederilor impuse de starea de alertă. Acceptam maxim 2 persoane pentru fiecare caine, masca, manusi si fara nici un simptom de boala.

Vă așteptăm!


In vederea eliberarii  adeverintei necesare inregistrarii cainilor ce fac obiectul legii 60/2003 la sectiile de polititie sunt necesare:

- Pentru cainii care NU au pedigree
- Pentru cainii cu pedigree, in vederea emiterii adeverintei pentru politie sunt necesare :