DISPLAZIA COXOFEMURALA (HD) si de COT (ED)

Rau blamata, “huiduita” si nedorita, speculata de unii veterinari, “supralicitata” de cele mai multe ori sau luata in ris de alte multe ori.
Ce este? Mai intai sa definim dar pe intelesul tuturor pentru ca important este sa stim de existenta ei, de gradul pe care il are si mai ales in ce masura afecteaza fiziologic cainele, adica ii afecteaza sanatatea prin dureri articulare, schiopaturi si automat imposibilitatea cainelui de a avea o viata sanatoasa si fericita, activa. Adica articulatia soldului, cea in care “intra” membrul posterior, are probleme de dezvoltare ce nu permit corecta miscare a primului os a acestui picior din spate (femur). La fel si la cot, este o problema de incorecta / incompleta dezvoltare a articulatiei cotului (la piciorul din fata adica membrul anterior). Pe foarte scurt.
Se poate diagnostica “orientativ” la virste fragede dar doar pentru a stii ce conduita medicamentoasa se impune pentru ca la maturitate (cititi tabelul pe rase) sa se poata diagnostica cu certitudine ca fiind A (sau O sau free), B, C sau chiar D. Nu prezenta displaziei este o tragedie ci modalitatea in care afecteaza buna functionare a cainelui si automat bunastrarea sa. In tabelul oficial de pe site ul ACHR veti vedea VIRSTA MINIMA la care se accepta realizarea acestor teste radiologice dar si gradele acceptate (la majoritatea raselor chiar si C). Da, chiar si HD C intrucit sunt caini clinic sanatosi, ce nu schioapata, nu acuza dureri, au viata sportiva unii dintre ei. De ce este bine sa facem testele? Ca sa reducem probabilitatea aparitiei acestei displazii la descendentii ajunsi la maturitate.
Dupa cum veti vedea studiind materialele urmatoare, sunt foarte multe cauze determinante si favorizante care pot duce la aparitia displaziei sau chiar agravarea gradului de displazie. Displazia la descendenti poate aparea chiar din parinti indemni adica fara displazie.
Sunt caini cu defecte grave de aplomb pe trenul posterior, schiopaturi, ce acuza dureri si care sunt HD A intrucit sunt probleme de natura ligamentara, tendinoasa etc.
Si sunt caini cu gradul 4 (HD D) perfect sanatosi pe care nu i-ai suspecta nici o secunda ca fiind displazici. De ce? Pentru ca organismul a compensat problema articulara prin excelenta dezvoltare a celorlalte componente locale care imbraca articulatia (ligamente, tendoane, musculatura). Ne bucuram ca si in Romania a inceput sa se trateze displazia si nu obligatoriu chirurgical ci prin medicatie, injectii, kinetoterapie, alimentatie etc. Da, suntem responsabili pentru starea de sanatate si a cainilor nostri si ai eventualilor pui. De aceea trebuie sa ne educam crescatorii, proprietarii si veterinarii, instructorii de dresaj canin sa lucreze CA O ECHIPA. Doar asa vom reusi sa reducem cu adevarat cazurile grave in care se ajunge chiar si la ruptura de col femural sau necroza, adevarate urgente medicale si care pun sub semnul intrebarii viata cainelui.
Asa ca sa invatam sa nu mai transformam in tragedie existenta HD, sa nu mai acuzam crescatorii, sa responsabilizam proprietarii sa invete si sa colaboreze cu cei mai buni si responsabili veterinari si dresori. Conteaza tot: bagajul genetic, greutatea, alimentatia, efortul fizic … si norocul. Totul contribuie la buna sau reaua dezvoltare a componentei articulatiei coxofemurale (cel mai des se vorbeste de HD adica displazia bazinului).
In Romania existenta HD, ca in toate tarile fiind rase la care incidenta este foarte mare. Si inca este tratata ca un “bau bau”, inadmisibil dar diagosticata de la virste foarte fragede, se intervine grosolan chirurgical neajutindu-se cainele sa creasca si sa-si reduca evetualul grad “citit” in radiografiile puilor de caine.
Cum se diagnostigheaza? La virsta minima admisa (poate fi de 1 an sau 18 luni, depinde de rasa) cainele se sedeaza si se pozitioneaza intr-un jgheab special sau tinut de maini pricepute cu coloana perfect dreapta si membrele trase mult inapoi intr-o pozitie specifica ce trebuie sa fie impecabila. Altfel Comisia Nationala ce interpreteaza aceste radiografii poate refuza radiografia sau poate interpreta eronat gradul de displazie.
Tabelul cu virsta minim admisa pt radiografiere, cu cabinetele veterinare care au dreptul sa faca aceste radiografii, cu gradele admise pe rase le gasiti pe:

http://ach.ro/site/index.php/ro/informatii-displazie-cot-sold


Cainii cu grade acceptate de displazie se imperecheaza de obicei cu cei HD A adica fara displazie. Dar nu uitati ca nu este o garantie ca puii nu vor avea la maturitate displazie chiar daca ambii parinti sunt HD A intrucit depind toti cei ce se implica in crestearea si dezvoltarea puiului de caine (crescator, proprietar, veterinar, dresor).

Un material foarte interesant despre DISPLAZIE! Va recomandam sa-l cititi:

http://www.instituteofcaninebiology.org/blog/the-10-most-important-things-to-know-about-canine-hip-dysplasia

Sa vedem cum sunt articulatiile unui pui de caine foarte tinar:
This is an X-ray of a 2 weeks old puppy.
Look at how far the bones have to grow before they become a proper bony joint! This is why you should never let puppies jump, walk up/down stairs, over exercise or over train. Doing to much impact activity at a young age will cause serious issues later in life, or even at a young age as hip dysplasia and other orthopaedic conditions are rising in puppies!
Remember the puppy rule for every month increase activity by 5 minuets! For example an 8 week old puppy only needs 10 minuets physical activity a day - a 6 month old only needs 30 minuets a day of physical activity!!
*physical activity includes - going for a walk, training, playing fetch, running, playing with other dogs etc.
Enjoy your new puppy but remember you wouldn't make a 6 month old baby run a mile a day so don't make your puppy either!

CRESCATORII SUNT OBLIGATI SA INSTRAINEZE PUII DE RASA CU PEDIGREE DOAR CU CONVENTIE DE CESIUNE:

http://www.ach.ro/2014/circulare/circulara19/ANEXA4.pdf

Va rugam sa cititi cu atentie si sa va informati! Deciziile au intrat in vigoare incepind de la data emiterii acestei circulare (2014). Va rugam ca contactati cluburile de rasa pentru alte lamuriri (www.ach.ro la Membri).
Toate testele de displazie efectuate (sub recunoasterea altor tari – membre FCI) anterior aparitiei acestei Circulare, vor fi recunoscute de catre COR.
Toti cainii importati in Romania cu testele de displazie déjà efectuate in tara de provenienta – membra FCI, se recunosc de catre COR!
DAR! Incepind cu aceasta data, 23.09.2014, cetatenii romani isi pot face cainilor lor aceste teste radiologice doar in dispozitiile prevazute de CIRCULARA ACHR.
Conform regulamentului FCI, punctind direct: daca in Romania s-au ales cabinetele radiologice si Comisia de interpretare a testelor efectuate (de catre medicii din anexa circularei), atunci se vor recunoaste doar testele interpretate de catre Comisia aleasa din Romania adica ar fi bine sa nu mai faceti la alti radiologi din Romania daca acestia nu sunt recunoscuti de catre ACHR (anexa din circulara).
VA RUGAM SA CITITI:
http://www.ach.ro/2014/circulare/circulara19/CIRCULARA19.pdf

DECIZIA 20 ACHR/11.09.2015: SE TREC OBLIGATORIU PE PEDIGREE REZULTATELE TESTELOR


LISTA MEDICILOR SI CABINETELOR ACREDITATE (Circulara ACHR 21/18.09.2015)
http://ach.ro/2015/circulare/c21/anexa.pdf
http://ach.ro/2016/circulare/c4/anexa3.pdf
http://ach.ro/2021/circulare/c1/c1.pdf decizia 4

DESPRE HD, de pe site ul FCI:

http://www.veterinaria.org/personales/duranmm/pages/eng/resumen.htm

http://www.fci.be/en/FCI-Scientific-Commission-71.html