Despre OUG 55/2002 republicata, Hot CGMB 120/2010 (Bucuresti) si celelalte LEGI DE PROTECTIE a animalelor

Pentru toti prietenii nostri – iubitori responsabili ai cainilor din Judetele Bucuresti, Ilfov, Teleorman:

OUG 55/2002 REPUBLICATA
(Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 27 februarie 2014)


Cainii cu potential agresiv:
In OUG 55 din 2002 scrie clar ca din categoria 1 fac parte câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
LEGEA 60/2003 aduce modificari clare pentru categoria a II-a din care fac parte câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Anul 2014 aduce modificari si apare OUG 55 din 2002 REPUBLICATA http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35880
Important este ca mai exista o categoria a III ea (ca sa zicem asa) de care este bine sa tineti cont absolut toti proprietarii de caini indiferent ca aveti Chihuahua (de exemplu sau bichon sau orice alt caine de talie f mica) sau un caine de 100 de kg (tot ca exemplu).
(1) Prin câini agresivi se înțelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.(2)
Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți la alin. (1):
a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

Cainii de ordonanta trebuie obligatoriu microcipati la medical veterinar, inregistrat in RECS si apoi inregistrati la Politie pe baza Adeverintei pentru Politie pe care o eliberam la ACHMB tuturor celor ce aveti caini de ordonanta si locuiti in Bucuresti, Ilfov, Teleorman. Pentru celelalte judete exista lista oficiala pe www.ach.ro. Nu au voie in locurile plublice decit tinuti in lesa, cu zgarda si botnita.

Hot CGMB 120/30.06.2010 pentru Bucuresti
"Pentru posesorii de animale de companie:
CAP.XI Menținerea curățeniei de către posesorii de animale de companie
Art.33 Pe teritoriul Municipiului București se interzice creșterea sau întreținerea, în gospodării individuale a animalelor și păsărilor pentru consum, piele, blană și tracțiune, a albinelor, virmilor de mătase și asimilate acestora cu excepția animalelor de companie.
Art.34 (l) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:
a) să dețină asupra sa materialele necesare (faraș, matura, punga, etc) pentru curătțarealocului și evacuarea dejectiilor fiziologice;
b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, gradinipublice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, înmagazine și piete de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie vafi permis numai in spatiile special amenajate. Nu vor fi supusi acestui regim, cainii de serviciu aiMinisterului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei și Internelor;
c) mentinerea cainilor in lesa iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță;"

LISTA ASOCIATIILOR CHINOLOGICE TERITORIALE LA CARE TREBUIE SA MERGETI IN VEDEREA ELIBERARII ADEVERINTEI PENTRU POLITIE:

Update mai 2021:

http://ach.ro/documente/generale/Asociatii%20caini%20periculosi.pdf

CUM IMI INREGISTREZ CAINELE LA POLITIE?
https://www.achmb.com/servicii

Pentru cainii ce detin pedigree:
Pedigriul este certificatul de nastere care atesta ca este rasa pura, arborele genealogic mostenit de la parinti, el este eliberat doar de catre ACHR – COR daca este caine nascut in Romania sau de asociatiile chinologice nationale membre FCI, daca este nascut in strainatate.
Daca are pedigree cainele atunci totul se trimite prin email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (cererea, copie buletin, copie pedigree, copie inregistrare RECS, inclusiv dovada platii prin virament bancar). Se va complete CEREREA de pe site ul nostru, se achita taxa de 200 lei pentru proprietarii care nu sunt membri asociatiei noastre sau 100 lei pentru cei ce sunt membri asociatiei noastre. Noi eliberam ADEVERINTA DE POLITIE care se va inregistra la Sectia de Politie de care se apartine cu buletinul si recomandam si la cea in zona careia locuieste cainele, daca acesta nu se afla la adresa din buletin.

Pentru cainii ce NU au pedigree REVENIM ca sa fim pe deplin intelesi:
Proprietarul trebuie sa vina la noi cu CAINELE la EVALUARE FENOTIPICA. SA CONSTATAM NOI APARTENENTA LA o anumita RASA SI SA CITIM MICROCIPUL, documentele cainelui in original (carnet de sanatate, inregistrarea in RECS), actul proprietarului de identitate. Se va completa o CERERE, se achita taxa de 200 lei pentru prorprietarii care nu sunt membri asociatiei noastre, sau 100 lei pentru cei ce sunt membri asociatiei noastre. Noi eliberam ADEVERINTA DE POLITIE care se va inregistra la Sectia de Politie de care se apartine cu buletinul si recomandam si la cea in zona careia locuieste cainele, daca acesta nu se afla la adresa din buletin.

update 18 oct 2018:
http://ach.ro/2018/circulare/c21/protocol-politie.pdf

update 20.11.2019:
Dragi prieteni, intrucit a aparut primul caz de acest gen in Bucuresti, "victima" fiind un caine de rasa cu pedigree ce apartine unei rase necuprinse in OUG 55/2002, va punem la dispozitie raspunsul reprezentantului nostru juridic cu speranta ca in acest fel va convingem sa cititi actul mai sus precizat si ca veti lupta pentru apararea drepturilor cainilor dv si al dv implicit. VA RUGAM SA CITITI OUG 55/2002 REPUBLICATA in monitorul oficial. Raspunsul juristului nostru a fost:
- "1. Rasa MASTIFF la care face trimitere dispozitiile art. 1 lit. B din OUG nr.55/2002 este prevazuta in nomenclatorul Federatiei Chinologice Internationale si omologata sub numarul 264, asa cum se poate constata prin accesarea link-ului http://fci.be/en/nomenclature/MASTIFF-264.html
- 2. Rasa BULLMASTIFF este prevazuta in nomenclatorul Federatiei Chinologice Internationale si omologata sub numarul 157, asa cum se poate constata prin accesarea link-ului http://fci.be/en/nomenclature/BULLMASTIFF-157.html si NU este inclusa intre rasele de CAINI PERICULOSI prevazute de OUG nr.55/2002.
- 3. Cainii din rasa MASTIFF nu sunt metisi ai rasei BULLMASTIFF, asa cum nici cainii din rasa BULLMASTIFF nu sunt metisi ai rasei MASTIFF, caci cele doua rase de caini sunt DIFERITE prevazute si omologate ca atare de catre Federatia Chinologica Internationala.
- 4. Fata de cele de mai sus, va precizam ca exemplarul canin, femela, cu numele (….), identificat cu microcip nr. (…), cu certificatul de origine COR (…)/157, face parte din rasa BULLMASTIFF si NU se incadreaza in categoria CAINILOR PERICULOSI prevazuti de dispozitiile art. 1 din OUG nr. 55/2002.
- 5. Pe de alta parte, va rugam sa aveti in vedere ca potrivit reglementarilor in materie chinologica, un exemplar canin poate fi: de rasa, metis sau din rasa comuna.
- * Cainii de rasa sunt acei caini care provin din parinti ce fac parte din aceeasi rasa de caini omologata si prevazuta in nomenclatorul Federatiei Chinologice Internationale. Pe cale de consecinta, cainii de rasa detin certificat de origine (pedigree).
- * Metisii sunt cainii care provin fie din parinti din rase diferite, fie dintr-un parinte de rasa si un parinte rasa comuna. Acesti caini nu detin certificat de origine.
- * Cainii din rasa comuna sunt caini ai caror parinti nu sunt metisi sau nu apartin niciunei rase. Nici acesti caini nu detin certificat de origine.
-
- 6. Prin urmare, notiunea "si metisii lor" din cuprinsul art. 1 lit. B din OUG nr. 55/2002 desemneaza NUMAI metisii raselor prevazute de acest text de lege, respectiv numai metisii raselor American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso."

LEGISLATIE:
Ordonanţa de urgenţă 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, actualizată în 2014;
Legea 227/2002 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
Legea 60/2004, pentru ratificarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie;
Hotărârea de guvern 1059/2013 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență a guvernului nr. 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
Ordonanța de urgență 55/2002 Republicata - Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.
Legea 258/2013
Ordinul ANSVSA nr. 1/7 ianuarie 2014 pentru aprobarea normelor de identificare şi înregistrare a câinilor cu stăpân;

Programul cu publicul si adresa noastra: www.achmb.com la CONTACT

Va atragem atentia ca niciodata nu trebuie sa va lasati pacaliti de cei ce va mint si va vind caini de asa zisa rasa daca NU au pedigree sau va mint ca sunt din parinti cu pedigree. Cainii ce nu au pediree mostenit de la parinti sunt considerati metisi si nu au dreptul sa se imperecheze, trebuie obligatoriu sterilizati (Legea 258/2013).
Spuneti NU traficantilor si celor ce abuzeaza, ce traiesc de pe urma cainilor, ce fac monte necontrolate, imperecheaza femelele la fiecare ciclu si doar pentru ca exista cerere pe piata, fac monte (imperecheri) incestuoase sau metiseaza (corcesc cu alte rase sau cu caini comunitari!
Cumparati un caine cu pedigree sau adoptati un caine din adaposturi! Pedigriul NU este un moft, este o necesitate, este singura dovada a puritatii rasei, cainele nu este doar o poza, mosteneste un bagaj genetic pe care, in mod inevitabil veti dori sa-l perpetuati.
Sa iubim si sa reproducem responsabil, sa dam dreptul la viata decenta acestor prieteni necuvintatori, CAINII!

Va asteptam,
Secretar ACHMB
Brindusa Gheorghiu
www.achmb.com